Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

P2P-lån – ett alternativ till privatlån


Vill du investera i ett P2P-lån, eller hitta ett alternativ till privatlån? Lån mellan privatpersoner kan vara ett gynnsamt alternativ både för låntagare och långivare.

Delningsekonomin, som innebär att privatpersoner byter saker och tjänster med varandra, tar större och större andelar på många marknader. Ett välkänt exempel är Airbnb, där man lånar bostäder eller rum tillfälligt från en privatperson till en annan. Ett annat exempel är Uber, där privatpersoner använder sina egna bilar som ett alternativ till taxi.

Ett motsvarande exempel inom ekonomi är P2P-lån, där privatpersoner lånar ut pengar till varandra. P2P står för peer-to-peer, och innebär helt enkelt att personer kan låna pengar av varandra utan mellanhänder. Kontakten mellan de två personerna förmedlas i stället som en tjänst genom olika digitala plattformar.

Automatisk investering
Lång erfarenhet
Börja med €1
Inga dolda avgifter
Kostnadsfritt låneskydd i 3 månader
Pengar tillbaka på räntan
3
Få pengar tillbaka varje månad
Återinvestera dina månatliga återbetalningar

Hur fungerar ett P2P-lån?

Om du vill låna ut pengar via ett P2P-lån kan du välja att investera dina pengar via en rad olika aktörer som erbjuder olika tjänster och villkor. Genom att jämföra dem med varandra kan du hitta den bästa lösningen för just din situation.

Att vara investerare, med andra ord den som lånar ut pengar, innebär att du sätter in dina pengar på ett investeringskonto där andra sedan kan låna. Du avgör vem du vill låna ut till, och hur mycket du vill låna ut. Ett tips för att sprida sina risker är att låna ut till flera olika personer. Som finansiär ser du inte vilka låntagarna är, och vice versa.

Som låntagare ansöker du om ett P2P-lån ungefär på samma sätt som när du ansöker om ett privatlån. Det som skiljer sig åt är att du slipper kontakt med banken, vilket brukar betyda att vägen är kortare tills du har pengarna på ditt konto.

Vad är fördelarna med ett P2P-lån?

Att välja ett P2P-lån kan vara ett bra alternativ till att vända sig till de traditionella långivarna, och också ett bra sätt att investera sina pengar på. I stället för att placera dina pengar på ett traditionellt sparkonto kan du genom att placera dem på ett investeringskonto för utlåning ha chans till en högre avkastning. För dig som vill låna pengar kan ett P2P-lån i stället betyda lägre räntor än om du hade valt en annan lånetyp.


Redaktionen
Pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt