Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Vem lär barnen ekonomi?

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Föräldrarna ska lära barn ekonomi enligt svenska folket. Det visar en undersökning av Nordea.

Föräldrarna är de som ska lära sina barn ekonomi om man ska tro svenska folket. Det visar en färsk undersökning av Nordea.

Hela nittio procent av den svenska befolkningen anser att det är föräldrarnas skyldighet att lära sina barn om ekonomi och pengahantering. Den yngre generationen menar dock att det är skolans jobb. En fjärdedel av landets ungdomar i åldrarna 18 till 25 vill tillägna skolan uppgiften att ge kunskap om ekonomi.

- Jag blir lite undrande när det kommer till vem som ska lära ut hur man hanterar sin egen ekonomi. Jag vet från en tidigare undersökning att andelen föräldrar som ger sina barn regelbunden fickpeng går stadigt nedåt. Det stämmer dåligt med att man anser att det är just föräldrarna som ska lära ut detta. Att ge veckopeng och månadspeng ser jag som ett naturligt tillfälle att prata om pengar, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson i ett pressmeddelande.

Så många som 41 procent anser att man som elev behöver lära sig mer matematik i skolan, medan 21 procent menar att samhällskunskap är viktigt. Endast 12 procent av de tillfrågade ansåg språkkunskaper vara av vikt. Ska skolan lära ut ekonomi menar Nordea att eleverna ska få kunskaper om lån, budget, sparande och räkningar.

- Att inte skuldsätta sig, ha en budget och att betala i tid är viktiga områden som går hand i hand och som ger våra unga en riktigt bra ekonomisk kunskapsgrund att stå på. Att få bättre matematiska kunskaper underlättar också möjligheterna att sköta sin egen ekonomi, till exempel att kunna räkna på sin egen ränta, säger Ingela Gabrielsson.


https://www.pengar.se/nyheter/vem-lar-barnen-ekonomi


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt