Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Växande delningsekonomi medför risker

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Den växande delningsekonomin medför risk för skattefel.

Det visar en rapport från Skatteverket.

Skatteverkets möjlighet till effektiva kontroller försvåras i och med den växande delningsekonomin.

- Delningsekonomins långsiktiga effekter på skatteintäkterna hänger på hur den utvecklas och hur den traditionella marknaden påverkas och förändras. På kort sikt kan vi inte se några större skillnader i beskattningen av affärer utförda inom delningsekonomin eller på traditionellt sett, men vi kan konstatera att det finns risk för skattefel, berättar Rebecca Filis, verksamhetsutvecklare Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Majoriteten av transaktionerna inom delningsekonomin kräver att privatpersoner på egen hand anger sina inkomster i deklarationen. Det innebär att Skatteverket kan missa viktig information som behövs för att försäkra sig om att korrekt skatt betalas.

- Brist på kontrolluppgifter påverkar vår kontroll och gör att risken för skattefel ökar. Finns bolagen bakom plattformen utomlands kan det ytterligare försvåra möjligheten för Skatteverket att hämta in rätt uppgifter, säger Filis.

De befintliga skattereglerna kan tillämpas på aktörer oberoende om de verkar på traditionell marknad eller inom delningsekonomin, visar Skatteverkets rapport.

- Däremot blir tillämpningen av skattereglerna mer komplexa för dem som agerar inom delningsekonomin. Det finns situationer då privatpersoner nästan får samma ansvar att redovisa skatter och avgifter som en enskild näringsidkare.

Till exempel är det möjligt att en privatperson tvingas redovisa moms och hålla bokföring trots att verksamheten inte uppfyller kraven som näringsverksamhet. Det kan som följd bli svårt för privatpersonerna att förutse beskattningens konsekvenser.

- Vi vill bland annat skapa möjlighet för bolagen bakom plattformarna att elektroniskt överföra kontrolluppgifterna, oavsett om bolagen är utländska eller svenska. Av den anledningen har myndigheten också påbörjat en dialog med aktörer inom delningsekonomin.


https://www.pengar.se/nyheter/vaxande-delningsekonomi-medfor-risker


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt