Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Världens lägsta boendekostnad i Sverige

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Sverige är tillsammans med Japan det land bland världens industriländer som har lägst boendekostnad.

Sverige är tillsammans med Japan det land bland världens industriländer som har lägst boendekostnad. Det rapporterar Mäklarringen och hänvisar till statistik från analysföretaget EQR.

I en jämförelse med världens industriländer har Sverige en av de absolut lägsta månadskostnaderna för ägande av bostad. Det trots att prisökningarna på bostadsmarknaden är en av de största i världen. Här har kostnaderna haft en utveckling på +27 procent de senaste 18 åren, vilket kan jämföras med genomsnittet om 49 procent. Endast Japan har lägre uppgång av boendekostnaderna - ingen alls. I Nya Zeeland har priserna ökat allra mest, och det med 89 procent. Hack i häl följer Norge med en prisuppgång på 72 procent de senaste närmare två decennierna. Danmark och Finland placerar sig omkring en ökning på 50 procent.

- Vi kan uppleva att priserna för att köpa en bostad i Sverige idag är ganska höga. Men på samma gång är boendekostnaderna ännu förhållandevis låga. Min bedömning är att de kan sjunka lägre och därmed kan priserna komma att höjas ytterligare. Dessutom är utbudet fortsatt lägre än efterfrågan i inflyttningsstäder, säger Mäklarringens VD Mats Limnefelt i ett pressmeddelande.

Anledningen till Sveriges placering i botten när det gäller ökade boendekostnader stavas "räntekostnader på bostadslån". I Sverige är kostnaderna för boende högst troligt relaterade till utvecklingen av räntan, vilket konstaterades under finanskraschen 2008-2009, då både bostadsräntorna sjönk likaså som kostnaderna. 

- Just nu är bostadsmarknaden ganska skakig. Låg ränta och höga bostadspriser i kombination med oklarheter kring eventuella krav på amortering och slopade ränteavdrag gör både köpare och säljare osäkra, säger Limnefelt.


https://www.pengar.se/nyheter/varldens-lagsta-boendekostnad-i-sverige


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt