Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Utrikeshandeln gav överskott

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Handelsnettot noterades till 1,6 miljarder kronor i januari.

Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Under januari månad uppgick varuexporten till 87,5 miljarder kronor medan importen av varor var 85,9 miljarder kronor. Handelsnettot för månaden är därmed 1,6 miljarder kronor, vilket kan jämföras med januari månad föregående år då handelsnettot var 2,3 miljarder kronor.

Varuexporten, som uppgick till 87,5 miljarder kronor, minskade i värde jämfört med januari i fjol. Likaså minskade varuimporten. Handeln med länder inom EU redovisade ett underskott om 7,1 miljarder kronor medan handeln med länder utanför EU resulterade i ett överskott om 8,7 miljarder kronor.


Export- och importpriser sjönk igen

Mellan december och januari minskade producentpriserna med 1,0 procent. Priserna på exportmarknaden respektive importmarknaden sjönk i samma veva med 2,0 respektive 2,4 procent.

Importmarknadens negativa månadsutveckling var ett resultat av lägre priser på råolja, metaller och kemikalier samt en starkare svensk krona. Den starka svenska kronan bidrog även till exportmarknadens nedgång under månaden. Båda marknadernas nedgång motverkades av högre elpriser.

Producentpriserna på hemmamarknaden tillsammans med importpriserna, eller så kallat priserna för inhemsk tillgång, minskade med 1,3 procent under perioden. Sett till det senaste året - januari 2015 till januari 2016 - har priserna på inhemsk tillgång sjunkit med 3,0 procent. 


https://www.pengar.se/nyheter/utrikeshandeln-gav-overskott


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt