Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Utlåning till hushåll fortsätter öka

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Mellan mars och april månad ökade den årliga tillväxttakten för utlåning till hushåll.

Mellan mars och april månad ökade den årliga tillväxttakten för utlåning till hushåll. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

I april uppgick den årliga tillväxttakten för utlåning till hushåll till 6,5 procent. Det är en ökning med 0,2 procentenheter från föregående månad. Hushållens totala lån hos monetära finansinstitut uppgick vid utgången av april till 3 128 miljarder kronor, vilket är ökning med 187 miljarder. Bostadslån utgjorde 164 miljarder av den totala ökningen.

Hushållens bostadslån uppgick i april till 2 541 miljarder, vilket innebär en årlig tillväxttakt om 6,9 procent. Den årliga tillväxttakten för hushållens konsumtionskrediter var samtidigt 3,5 procent medan tillväxttakten för lån med övriga säkerheter uppgick till 5,3 procent. I kronor uppgick hushållens konsumtionskrediter och lån med övriga säkerheter till 181 respektive 405 miljarder kronor.

Jämfört med april månad i fjol ökade utlåningen till icke-finansiella företag med 72 miljarder kronor. Den totala utlåningen uppgick därmed till 1 979 miljarder. Ökningen till trots minskade den årliga tillväxttakten, och det med 0,8 procentenheter. Lån med säkerhet i flerbostadshus utgjorde den enskilt största andelen av de icke-finansiella företagens lån med 605 miljarder kronor.

Den genomsnittliga bolåneräntan för hushåll med nya bolån var i april 1,67 procent. Det är en nedgång från 1,74 procent i mars månad samt från 4,08 procent i december 2011. Hushållens genomsnittliga ränta på nyinsättningar på bankkonton var vid utgången av april 0,12 procent, vilket är en minskning med 0,02 procent från föregående månad. Räntan på konton med bindningstid alternativt begränsat antal fria uttag uppgick samtidigt till 0,19 procent, även det en minskning från mars.

April 2014Mars 2015April 2015
Ränta: hushållens nya låneavtal2,64 %1,89 %1,82 %
Ränta: hushållens nya bolåneavtal2,41 %1,74 %1,67 %
Tillväxttakt: utlåning till hushåll5,2 %6,3 %6,5 %
Ränta: icke-finansiella företags nya låneavtal2,54 %1,54 %1,41 %
Tillväxttakt: utlåning till icke-finansiella företag1,4 %4,7 %3,9 %


https://www.pengar.se/nyheter/utlaning-hushall-okar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt