Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Upplåning av värdepapper ökar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Värdepappersupplåningen fortsätter att öka.

Värdepappersupplåningen fortsätter att öka. Det framkommer av siffror från Statistiska Centralbyrån.

I slutet av mars månad uppgick den svenska räntebärande värdepappersskulden till 7 004 miljarder kronor. Vilket är en ökning om 81 miljarder jämfört med föregående månad. Av den totala ökningen utgjorde svenska kronor 42 miljarder samt utländsk valuta 39 miljarder. 

I utländsk valuta uppgick nettoemissionen till 4 miljarder kronor, vilket medför att omkring 35 miljarder av den totala ökningen är ett resultat av omvärderingar. Omvärderingar som är ett resultat av kronans svagare ställning mot den amerikanska dollarn. Samtidigt har euron blivit svagare gentemot kronan och även då nettoemissionen uppgick till -400 miljoner kronor för euro gjorde omvärderingen att skulden minskade med 13 miljarder.

Mellan februari och mars ökade även både den kort- och långfristiga värdepappersskulden. Under perioden ökade penningmarknadsinstrumenten med 35 miljarder kronor, samtidigt som skulden nådde 1 080 miljarder. En ökad upplåning i svenska kronor är främsta anledning till uppgången.

Vid utgången av mars månad uppgick bankernas utestående skuld i räntebärande värdepapper till 2 314 miljarder kronor, vilket är en ökning med 32 miljarder. Ökningen är en följd av den kortfristiga skulden vars ökning uppgick till 22 miljarder kronor och upplåningen i obligationer på som ökade med 10 miljarder. Av den totala skulden är 76 procent emitterade i utländsk valuta och 35 procent i amerikansk dollar.

Värdepappersupplåningen ökar även hos de övriga och icke finansiella företagen. Mellan januari och mars månad har upplåningen stigit med fyra procent.


https://www.pengar.se/nyheter/upplaning-av-vardepapper-okar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt