Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Uppgång för innehav av aktier och andelar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Försäkringsbolagen innehav av aktier och andelar fortsätter att öka.

Försäkringsbolagen innehav av aktier och andelar fortsätter att öka. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

I slutet av årets tredje kvartal uppgick det sammanlagda innehavet av aktier och andelar till 2 057 miljarder kronor. Vilket är den högsta siffran under hela 2000-talet. 

De sammanlagda placeringstillgångarna för liv- och skadebolag nådde under det tredje kvartalet ett marknadsvärde om 3 767 miljarder kronor. Vilket är en ökning med 107 miljarder från årets andra kvartal. 44 miljarder av ökningen var en följd av en positiv nettotransaktion. I en jämförelse med motsvarande kvartal i fjol har en ökning på tretton procent skett. Livbolagen ökade med femton procent och skadebolagen med sju procent.

Totalt köpte livbolagen aktier och andelar för 11 miljarder kronor under kvartal tre, vilket ger ett totalt innehav om 1 863 miljarder. Den främsta anledningen till ökningen är ett allt större innehav av svenska investeringsfonder, med ett nettoflöde på 19 miljarder kronor. 42 procent av livbolagens aktier och andelar är fördelade i fondförsäkringar där försäkringstagaren bär placeringsrisken. Aktier och andelar i fondförsäkringar uppgick under det tredje kvartalet till 784 miljarder. Samtidigt nettoköpte livbolagen obligationer för 14 miljarder, och det totala innehavet uppgick därmed till 1 039 miljarder kronor.

Under kvartalet nettosålde skadebolagen penningmarknadsinstrument för sex miljarder. Ställningsvärdet minskade samtidigt från 21 till 16 miljarder från andra kvartalet 2014. Som följd ökade innehavet i obligationer. För skadebolagen nådde utbetalningar för försäkringsfall, återköp och återbäring 8,9 miljarder kronor - vilket är den lägsta siffran sedan kvartal tre år 2007.


https://www.pengar.se/nyheter/uppgang-for-innehav-aktier-och-andelar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt