Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Uppgång för inflationstakten

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Mellan december och januari har en uppgång skett av inflationstakten, samtidigt som en nedgång noterades för konsumentprisindex.

Mellan december och januari har en uppgång skett av inflationstakten, samtidigt som en nedgång noterades för konsumentprisindex. Det rapporterar Statistiska Centralbyrån.

I januari månad uppgick inflationstakten till -0,2 procent. Det är en uppgång från december månad då den uppgick till -0,3 procent. Samtidigt sjönk konsumentprisindex (KPI) med 1,1 procent, vilket är enligt norm då det sker prissänkningar av både kläder och skor under perioden. Under månaden var inflationstakten enligt KPI med fast ränta 0,6 procent, vilket är en nedgång med 1,0 procent från december i fjol. 

Prissänkningar på kläder med -10,9 procent bidrog till nedgången av konsumentprisindex med 0,5 procentenheter, samtidigt som prissänkningar på transporttjänster bidrog med 0,3 procentenheter till nedgången. Även sänkningar av pris på skor, paketresor, drivmedel, inventarier och hushållsvaror påverkade nedgången och det med 0,1 procentenheter var.

Samtidigt motverkades nedgången av prishöjningar på vin och grönsaker samt högre hyror. Prishöjningen på både vin och grönsaker bidrog till en uppgång med 0,1 procentenheter vardera medan de höjda hyrorna motverkade nedgången med 0,6 enheter.

Uppgången av inflationstakten, som uppgick till -0,2 procent, påverkades till största delen av minskade räntekostnader samt lägre priser på drivmedel. Höjda hyror samt högre pris på livsmedel och alkoholfria drycker motverkade däremot uppgången och det med 0,2 procentenheter var.


https://www.pengar.se/nyheter/uppgang-for-inflationstakten


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt