Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Uppgång av inflationstakten i januari

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Inflationstakten i januari månad var 0,8 procent.

Inflationstakten i januari månad var 0,8 procent. Det skriver Statistiska Centralbyrån.

En uppgång av inflationstakten med 0,7 procentenheter noteras i januari månad. Månadens uppgång var huvudsakligen ett resultat av ökade priser på livsmedel, restauranger, diverse varor och tjänster, högre kostnad för drift av fordon samt prishöjning inom delindex för avskrivningar - vilket var en följd av förändrat ROT-avdrag. Nämnda kategorier bidrog med mellan 0,2-0,3 procentenheter vardera.

Samtidigt motverkades månadsutvecklingen av lägre räntekostnader samt lägre priser inom post- och telekommunikationer. Kategorierna motverkade uppgången med 0,6 respektive 0,2 procentenheter.

Mellan december och januari sjönk konsumentprisindex (KPI) med 0,3 procent. Till nedgången bidrog lägre priser på kläder och skor, vilket är normalt för säsongen, men även prissänkningar på transporttjänster, paketresor, teleutrustning och hemelektronik. Ovan kategorier drog ned konsumentprisindex med mellan 0,2 till 0,6 procentenheter.

Månadsutvecklingen motverkades i samma veva av högre priser på el samt nyttjande av bostad. Dessutom högre broavgifter, högre priser för finansiella tjänster, sjuk- och tandvård, drivmedel och livsmedel med alkoholfria drycker.

Konsumentprisindex med fast ränta (KPIF), eller inflationstakten rensad för effekten av räntesatsförändringen, var i januari 1,6 procent. Mellan december och januari månad sjönk KPIF med 0,4 procent, vilket kan jämföras med motsvarande period i fjol då KPIF sjönk med 1,0 procent.


https://www.pengar.se/nyheter/uppgang-av-inflationstakten-i-januari


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt