Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Uppgång av inflationstakt

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​I februari noteras en uppgång av inflationstakten.

I februari noteras en uppgång av inflationstakten. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Under februari månad uppgick inflationstakten till 0,1 procent. Det är en uppgång från januari månads notering om -0,2 procent. Mellan januari och februari steg samtidigt konsumentprisindex (KPI) med 0,7 procent, vilket kan jämföras med motsvarande period i fjol då KPI ökade med 0,4 procent.

Till uppgången av KPI bidrog höjda drivmedelspriser samt höjda priser på kläder, vars priser ökade med 6,4 respektive 5,8 procent månaderna emellan. Totalt bidrog de med 0,2 procentenheter vardera. Även ökade priser på utrikes flygresor, flygcharter och livsmedel bidrog till februari månads uppgång. Utrikes flygresor ökade i pris med 13,0 procent, flygcharter med 4,1 procent och livsmedel med 0,7 procent, till den totala ökningen av KPI bidrog de därmed med 0,1 procentenheter vardera.

Samtidigt motverkades KPI:s uppgång av lägre räntekostnader för egnahem, som minskade med 2,1 procent.

Förändringen i KPI de senaste året, den så kallade inflationstakten, uppgick i februari till 0,1 procent. Det är ett resultat av högre priser på restaurang och logi, höjda hyror plus högre priser på livsmedel och alkoholfria drycker. Nämnda kategorier bidrog med 0,2 procent vardera till inflationstakten som följd av sina prisökning.

Inflationstaktens utveckling motverkades av lägre räntekostnader samt lägre drivmedelspriser. Totalt minskade räntekostnaderna med 13,0 procent och drivmedelpriserna med 7,8 procent, vilket i bidrog nedåt med 0,6 respektive 0,3 procentenheter.


https://www.pengar.se/nyheter/uppgang-av-inflationstakt


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt