Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Uppåt för den svenska ekonomin

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Det såg allt ljusare ut för den svenska ekonomin under årets andra kvartal.

Under årets andra kvartal påverkades Sveriges ekonomi positivt. Det visar färsk statistik från Statistiska Centralbyrån.

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 0,7 procent årets andra kvartal, i jämförelse med det första kvartalet i år. Den positiva utvecklingen beror till stor del på hushållens konsumtion och bostadsinvesteringar, men även ökad produktion inom varor och tjänster. Dock ökade importen avsevärt mer än exporten, vilket påverkade landets BNP negativt.

Ser man till världsekonomin, stiger den i jämn takt med förra kvartalet. Mellan världens två största ekonomier USA och EU blir skillnaden allt större, då USA springer ifrån allt mer. Europas ekonomi bromsade in och tillväxten inom euroområdet stannade helt under det senaste kvartalet.

Inom det svenska näringslivet såg det dock ljust ut under andra kvartalet 2014. Varuproducenterna stod för största uppgången, men även tjänsteproducenterna ökade volymen av sin produktion.

I och med att den svenska varuexporten knappt ökade, samtidigt som världshandeln steg betydligt, förlorade Sverige andelar på världsmarknaden. Allt ljusare såg det ut för tjänsteexporten, som ökade med 0,8 procent i jämförelse med det första kvartalet. Landets BNP påverkades dock negativt på grund av att importen ökade med så mycket som 1,4 procent.

Konsumtionen ökade avsevärt det andra kvartalet, efter en något sämre start på året. Säsongrensat steg hushållskonsumtionen med hela 1,3 procent, vilket är det högst rapporterade sedan början av 2010.


https://www.pengar.se/nyheter/uppat-for-den-svenska-ekonomin


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt