Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

RIksgäldsdirektör Hans Lindblad

Underskottet i statsbudgeten växer

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Enligt en prognos från Riksgälden kommer underskottet i statsbudgeten att växa under 2015.

Enligt en prognos från Riksgälden kommer underskottet i statsbudgeten att växa under 2015.

Riksgälden bedömer att budgetunderskottet för året 2015 kommer att vara 29 miljarder kronor större än vad som framkommit av myndighetens decemberprognos. Dessutom visar den nya prognosen att även underskottet för 2016 blir större än vad som tidigare förväntats - och det med 21 miljarder kronor. Underskottet 2015 beräknas till 80 miljarder medan statsbudgetens underskott för 2016 bedöms uppgå till 34 miljarder kronor.

Den svenska ekonomin kommer enligt Riksgäldens beräkningar växa med 2,2 procent under året, vilket överensstämmer med tidigare prognos. Tillväxtprognosen för 2016 sänks dock med 0,3 procentenheter till 2,4 procent, vilket är ett resultat av lägre konsumtion och investeringar.

- Samtidigt är det den inhemska efterfrågan som fortsätter att hålla uppe tillväxten, medan efterfrågan från omvärlden bedöms bli fortsatt svag, framförallt från euroområdet, säger riksgäldsdirektör Hans Lindblad i ett pressmeddelande.

Riksgälden ökar, med syfte att finansiera lånebehovet, upplåningen i statsobligationer. Ökningen omfattar nio miljarder under 2015 samt elva miljarder kronor under 2016. Samtidigt höjs auktionsvolymen med en halv miljard kronor till 4 miljarder.

Upplåningen i statsskuldväxlar och likviditetsförvaltningsinstrument ökar, där auktionsvolymen höjs i statsskuldväxlar med 2,5 miljarder till 17,5 miljarder kronor. Samtidigt förbli emissionsvolymen i realobligationer oförändrad och en 17-årig realobligation lanseras under våren i år.


https://www.pengar.se/nyheter/underskottet-i-statsbudgeten-vaxer


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt