Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Underskott för staten

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​För fjolåret redovisas ett underskott i statens kassa.

För fjolåret redovisas ett underskott i statens kassa. Det rapporterar Ekonomistyrningsverket (ESV).

Statens budget uppgick under förra året till -72 miljarder kronor, vilket är sämre än det uppsatta målet om -45 miljarder kronor. Förra årets resultat är dessutom sämre än föregående år, och det med 49 miljarder kronor. Det är till största delen en följd av statens försäljning av Nordea under 2013, vilket gav klirr i kassan. Ytterligare anledningar till utfallet, är en ökad kostnad för statens egen verksamhet med fem miljarder kronor och ökade nettokostnader för statsskulden om 14 miljarder.

Fler asylsökande än förutsett

Antalet asylsökande blev högre än beräknat vilket i sin tur ledde till ökade kostnader för migration. Totalt uppgick kostnaderna för migration till 13 miljarder kronor, vilket är tre miljarder kronor mer än vad som vad medräknat i statens ursprungliga budget.

Dessutom kom kostnaderna för ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning att bli högre än väntat. Totalt var utgifterna 99 miljarder kronor, också det omkring tre miljarder kronor mer än planerat. Orsaken till de ökade kostnaderna var att fler människor mottog sjukpenning och aktivitets- eller sjukersättning.

Transfereringar största kostnaden

Totalt uppgick statens utgifter till 1 182 miljarder kronor under året. Till största delen utgjordes kostnaden av transfereringar så som pension, sjukersättning och barnbidrag. Sammanlagt uppgick transfereringarna till 921 miljarder kronor. Det är 19 miljarder mer än föregående år. Statens intäkter genom skatt uppgick till 1 018 miljarder kronor, också det 19 miljarder kronor mer än 2013.


https://www.pengar.se/nyheter/underskott-for-staten


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt