Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Tronskifte i världsekonomin

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

På måndag går Kina om USA som världens största ekonomi, enligt Världbankens beräkningar.

Enligt Världsbanken kommer Kina springa om USA som världens största ekonomi - nu på måndag. Det rapporterar idag SEB.

"Måndagen den 29 september 2014 skrivs historia" - så börjar SEB sin analys gällande det väntande tronskiftet i världsekonomin. Världsbanken har kommit fram till att det är dagen då Kina går om USA som största ekonomi i världen. I och med den beräknade utvecklingen av Kinas BNP på +7 procent och USA:s endast på +2 procent i år, går den asiatiska stornationen förbi.

Kinas ekonomi har gått spikrakt uppåt. Så sent som år 2001 sprang landet om Japan som andra största ekonomi och under 2010 kunde Kina titulera sig som världens största exportör. Landets valutareserv når idag ofattbara 4 000 miljarder dollar.

Hur framtiden ter sig är dock svårt att förutspå, menar SEBs chefsekonom Robert Bergqvist.

- Världen har aldrig, i alla fall inte i modern tid, varit med om att ett så stort land under en så extremt kort tid integrerats och införlivats i den globala ekonomin. Kinas utveckling är ett enda stort gigantiskt experiment. Vi vet inte hur landet kommer att landa ekonomiskt, finansiellt eller politiskt.

Sedan 1800-talet har USA legat i toppen av världsekonomin, men nu drar Kina förbi och gör det tack vare en av de snabbaste utvecklingarna i modern tid.


https://www.pengar.se/nyheter/tronskifte-i-varldsekonomin


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt