Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Riksbankschef Stefan Ingves kommenterar Sveriges anslutning till IMF:s statistikstandard.

Sverige ansluter till ny statistikstandard

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

I dag ansluter sig Sverige, som ett av de första länderna i världen, till en ny statistikstandard från Internationella Valutafonden.

I dag ansluter sig Sverige, som ett av de första länderna i världen, till en ny statistikstandard från Internationella Valutafonden (IMF). Det meddelar Riksbanken.

Den nya gemensamma statistikstandard, kallad SDDS Plus, har tagits fram av FN:s fackorgan Internationella Valutafonden (International Monetary Fund = IMF). Sverige ansluter sig i dag till den nya standarden som ett av de första länderna på jorden.

Sverige har sedan 1996 varit anslutet till datastandard SDDS, men nu utökas standarden alltså med nya krav på statistik. Vilket ska underlätta jämförelsen av data över gränserna och skapa en mer djupgående förståelse för "risker i den finansiella sektorn", "gränsöverskridande finansiella kopplingar" och "möjliga sårbarheter".

Målsättningen med statistikstandard SDDS Plus är att öka kvalitet och tillgänglighet av jämförbar data mellan världens länder. På så sätt kan ekonomiska kriser undvikas eller lösas snabbare.

- Gemensamma statistikstandarder med krav på transparens och tillgänglighet bidrar till att stärka den finansiella stabiliteten i världen, säger riksbankschef Stefan Ingves i ett pressmeddelande.

- En anslutning till SDDS Plus ligger i linje med Sveriges och Riksbankens syn på öppenhet och transparens, samt vikten av internationellt jämförbar statistik av god kvalitet. Att Sverige dessutom är ett land med stor finansiell sektor, gör det naturligt att Sverige följer IMF:s rekommendation för systemviktiga länder att ansluta sig till SDDS Plus, fortsätter Ingves.


https://www.pengar.se/nyheter/sverige-ansluter-till-ny-statistikstandard


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt