Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Svensken rikare än förmodan

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

En undersökning visar att svenskarna tror sig vara mycket fattigare än vad de i själva verket är.

Svenska folket tror sig vara fattigare än vad de i själva verket är. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Så stor andel av svenskarna som 68 procent, tjänar mer än vad de tror. Det är resultatet av en ny undersökning utförd av tre forskare på IFN, skriver Dagens Nyheter. I jämförelse med till exempel USA, där större delen av befolkningen tror sig tjäna mer än vad de i själva verket gör, går Sverige emot strömmen. I landet lagom underskattade nämligen närmare sju tiondelar av befolkningen sin årsinkomst avsevärt, när de fick jämföra med vad de tror andra tjänar. Så få som sex procent trodde de hade en högre inkomst i lika stor utsträckning.

Alla inkomstskikt delade uppfattningen om att de var fattigare än de egentligen är. Dock tror sig yngre, fattiga och låginkomsttagare vara sig något mer fattigare än resten av befolkningen.

- Vår första teori var att folk helt enkelt inte har koll på sin inkomst, berättar forskaren och initiativtagaren David Seim för DN efter att resultatet sammanställts.

Men i och med att forskarna hade möjlighet att kontrollera årsinkomsten hos undersökningens deltagare, gav det chansen att gallra bort de som hade gett de mest galna svaren gällande sin inkomst - därmed kunde inte fenomenet förklaras på det sätt som forskarna först trott.

- När vi började frågade jag mig själv var jag låg och jag svarade själv väldigt fel, säger David Seim till DN.


https://www.pengar.se/nyheter/svensken-rikare-an-formodan


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt