Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Svenskarna spenderar mindre på julen

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

I år planerar svenskarna att lägga en mindre summa på julens festligheter.

I år planerar svenskarna att lägga mindre pengar på julfirandet. Det visar en undersökning genomförd av Nordea.

Enligt Nordeas undersökning är det i år julklapparna som förlorar mark. I stället väljer man att spendera mer pengar på julgranen, pynt, godheter och klädesplagg. I år spenderar en svensk i genomsnitt 5 010 kronor på hela julkalaset, vilket ska jämföras med förra årets summa 5 100 kronor. Av den sammanlagda julbudgeten utgör julklappsshoppingen drygt 3 000 kronor, vilket är en minskning med 200 kronor från i fjol.

- Även om beloppen varierar något mellan åren visar siffrorna att jultraditionerna är viktiga och vi gör inte några stora förändringar i våra vanor. Gör en ekonomisk avräkning så att julens olika utgifter belastar var och en på ett rimligt och rättvist sätt, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, i ett pressmeddelande.

I undersökningen framkommer det att kvinnor generellt spenderar mer pengar på julklappar, medan männen väljer att lägga pengarna på övriga kostnader runt jul. De i åldrarna 55 till 65 år spenderar i överlag allra mest - både på julklappar och övriga utgifter som hör julen till. Åldersgruppen spenderar hela 6 301 kronor i snitt varje jul, vilket ska jämföras med åldersgruppen 18-25 år som lägger 2 437 kronor. Befolkningen i Småland är generösast när det kommer till julfirandet och lägger 5 946 kronor på julfirandet medan de i Västra Sverige väljer att spendera i snitt 4 426 kronor. Hushåll med barn tenderar att spendera mer pengar på julen, dock minskar budgeten i år med 130 kronor till 6 270.

- Tänk på att december är en månad som i sin helhet ofta blir dyrare än andra månader, samtidigt som vanliga utgifter också finns med. Här kan ett sparande komma till stor nytta och fylla ut ekonomin, men undvik att låna till julen. Det blir betungande att betala av på i efterhand och då väntar med stor sannolikhet nya utgifter, säger Ingela Gabrielsson.

Planerade inköp under julen

200920102011201220132014
Julklappar2 740 SEK2 740 SEK2 720 SEK3 145 SEK3 166 SEK3 014 SEK
Övriga kostnader2 240 SEK2 020 SEK2 090 SEK1 956 SEK1 934 SEK1 996 SEK
Summa4 980 SEK4 760 SEK4 810 SEK5 100 SEK5 100 SEK5 010 SEK


https://www.pengar.se/nyheter/svenskarna-spenderar-mindre-pa-julen


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt