Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Svenskarna shoppade loss i oktober

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Försäljningsvolymen inom detaljhandeln ökade under oktober månad.

Försäljningsvolymen inom detaljhandeln ökade under oktober månad. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån och HUI Research.

Under oktober månad öppnade svenskarna plånboken. Försäljningen i detaljhandeln, mätt i volym, ökade då med 5,0 procent jämfört med oktober förra året. Inom dagligvaruhandeln ökade försäljningen med 1,6 procent, samtidigt som sällanköpsvaruhandeln stod för en ökning om 7,7 procent.

Sett till omsättning, har försäljningen ökat med 5,7 procent på årlig basis. Under den senaste tremånadersperioden augusti-oktober har omsättning ökat med 0,6 procent, i en jämförelse med föregående period maj-juli. Hittills i år har omsättningen ökat med 5,8 procent.

"En mycket stark utvecklingstakt sett ur ett historiskt perspektiv", kommenterar HUI Research.

Uppgången inom dagligvaruhandeln är framförallt ett resultat av högre priser på livsmedel, främst på fisk, frukt och grönsaker. Det är dock sällanköpshandeln som dragit tåget i år, med en försäljningsökning om 6,4 procent. Kapitalvaror, tillsammans med bygg, elektronik och möbler noteras samtliga för stark tillväxt under perioden.

"Nu riktas blickarna mot julhandelns "nya" startskott Black Friday som inträffar den 27 november. Shoppninghögtiden har fått starkast genomslag i elektronikhandeln men nu börjar även aktörer i andra branscher ansluta sig. Det kommer därför bli extra intressant att följa den importerade amerikanska shoppinghögtiden får sitt breda genomslag i år och blir inledningen för årets julhandel", skriver HUI Research.

I december förväntas tillväxten bli 5,0 procent.


https://www.pengar.se/nyheter/svenskarna-shoppade-loss-i-oktober


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt