Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Svenskarna säger nej till kontanter

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Allt färre kontanter finns kvar i Sverige. I stället väljer nu befolkningen kort-, mobil- eller internetbetalning.

Antalet svenska sedlar och mynt som är i rörelse minskar allt mer. Det rapporterar Dagens Industri.

Svenskarna säger nej tack till kontanter och väljer främst kort, mobilbetalning och internetbanken. I november i år har mängden sedlar och mynt minskat med hela fem miljarder kronor, i jämförelse med motsvarande månad i fjol. Sedan 2007, då 109 miljarder kronor var i omlopp, har mängden kontanter minskat med 29,5 miljarder kronor. I dag är sammanlagt 79,5 miljarder kontanter i rörelse.

- Svenskar använder kontanter minst av alla jämförbara länder, säger vice riksbankschef Cecilia Skingsley till DI.

Enligt DI visar en, av Riksbanken genomförd undersökning, att drygt hälften av landets befolkning endast har mellan 100 till 500 kronor i kontanter. Samtidigt väljer en allt större andel att använda sig av kortbetalning även vid summor under 100 kronor. Även mobilbetaltjänster blir allt mer populära, då främst bland yngre storstadsbor. De som väljer att ha kvar kontanterna i plånboken använder anledningar som "av gammal vana", "integritetsskäl" och "inte vara beroende av tekniken".

Nästa år kommer Riksbanken att byta ut landets kontanter. Sammanlagt ska 300 miljoner sedlar och 500 miljoner mynt att återkallas och under 2017 blir de gamla kontanterna ogiltiga. Samtidigt introduceras de nya sedlarna och mynten.


https://www.pengar.se/nyheter/svenskarna-sager-nej-till-kontanter






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt