Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Svenskarna i EU-topp

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Svenska hushåll är fortsatt i EU-toppen när det gäller ekonomisk situation.

Svenska hushåll är fortsatt i EU-toppen när det gäller ekonomisk situation. Det visar en rapport från SBAB.

Svenska hushåll har i större utsträckning pengar kvar i slutet av varje månad än något annat EU-land. Dessutom har svenskarna störst framtidstro, är mest benägna att spara och har haft den starkaste utvecklingen det senaste året.

Andelen svenskar som uppger att de sparar varje månad är 46 procent större än den andel som säger sig leva på sparade pengar alternativt skuldsätter sig. Det är bäst inom hela EU och ger Sverige topplaceringen för andra året i rad, med ett nettotal på just +46. Andra länder som placerar sig högt upp är Luxemburg och Finland. I botten placerar sig Rumänien, Kroatien och Grekland, där en större andel uppger att de skuldsätter sig än sparar pengar varje månad.

Samtidigt har en stor andel hushåll i Europa haft en positiv utveckling de senaste tolv månaderna, där 23 av 28 länder förbättrat sitt nettotal. Länder som Slovenien, Cypern och Irland har haft ett bra år med kliv uppåt i rankingen. Sämre har det gått för Spanien, Grekland och Italien.

När det kommer till utvecklingen av hushållens ekonomiska situation de senaste året återfinns även här Sverige i topp. Andelen svenska hushåll som menar att den ekonomiska situationen blivit bättre är 9 procent större än de som menar det motsatta. Situationen har förbättras i hela 25 av 28 länder sedan tolv månader tillbaka, där Tjeckien klättrat så mycket som sju platser på rankingen. Samtidigt har Litauen haft ett sämre år med ett tapp på elva placeringar.

Elva procent större är andelen svenska hushåll som tror att deras ekonomiska situation kommer förbättras inom de närmsta året. Endast danskarna är bättre på den punkten. Sett över EU har 19 av 28 länder en mer optimistisk syn på framtiden, där Irland, Slovenien, Portugal och Litauen utmärker sig. I Grekland har det däremot utvecklat sig åt motsatt håll. Här är pessimismen om sin egna ekonomi gravt större än något annat land i EU.

När det gäller benägenhet att spara är svenska hushåll åter igen i toppen av rankingen. Andelen som beräknar att de kommer spara pengar under det kommande året är hela 54 procent större än de som inte kommer lägga undan pengar. Även här återfinns Grekland i botten med ett nettotal på -79.

Sammanfattningsvis så har svenska hushåll en betydligt starkare ekonomisk situation än resterande EU-länder. 


https://www.pengar.se/nyheter/svenskarna-i-eu-topp


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt