Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Svenskarna fortsätter spara på bankkonto

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Trots dagens högst sällsynta ränteläge fortsätter bankkonto att vara en vanligaste sparformen bland svenskarna.

Trots dagens högst sällsynta ränteläge fortsätter bankkonto att vara en vanligaste sparformen bland svenskarna. Det rapporterar Nordea.

Även fast ränteläget ser ut som det gör är det främst bankkonto som gäller när svenskarna sparar. Över 70 procent av befolkningen har avstått från att utföra någon förändring av sitt sparande som följd av ränteläget. Samtidigt uppger svenskarna att de vill ha en avkastning omkring fem procent per år för att vara nöjda.

- Här är det bäddat för besvikelse. De flesta svenskar har inte förändrat sitt sparande efter rådande ränteläge och har sparpengarna på ett bankkonto. Ändå förväntar man sig en avkastning på upp till fem procent. Mitt råd till dem är att bli mer aktiva med sina placeringar. Gå igenom din sparplan, jämför med hur pengarna är fördelade och följ upp hur det går för att lyckas, berättar Ingela Gabrielsson, sparekonom Nordea, i ett pressmeddelande.

Jämfört med tidigare undersökningar visar det sig dock att fler har en plan för sitt sparande i dag. Under 2009 hade 52 procent av befolkningen en sparplan medan motsvarande siffra i dag är 79 procent. Främst gäller sparmålen nöje och nytta: 45 procent sparar till pensionen, 31 procent till semesterresa och 26 procent för sämre tider. 

- Det är utan tvekan en utveckling i rätt riktning. En sparplan gör att man lättare ser möjligheterna och fördelarna med att sprida ut sitt sparande på flera sparformer. Saknar man en plan blir det svårt att avgöra när man bör använda sitt sparande.

Det har även skett en markant minskning av det privata pensionssparandet mellan 2009 och 2015. För sex år sedan sparade 59 procent medan endast 32 procent gör så i dag.


https://www.pengar.se/nyheter/svenskarna-fortsatter-spara-pa-bankkonto


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt