Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Svenskarna fortsätter att låna

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Hushållens lån från monetära finansinstitut ökade i januari månad.

Hushållens lån från monetära finansinstitut ökade i januari månad. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Under januari månad, jämfört med föregående månad, ökade hushållens lån från monetära finansinstitut (MFI) med 229 miljarder kronor. Hushållens totala lån hos MFI uppgick till 3 314 miljarder kronor. Bostadslånen, som ökade med hela 209 miljarder kronor, var den största faktorn till månadsutvecklingen. Totalt uppgick hushållens bostadslån till 2 708 miljarder kronor.

Samtidigt noterades den årliga tillväxttakten för hushållens sammanlagda lån till 7,5 procent, vilket är likvärdigt med noteringen för december månad. Även tillväxttakten för bostadslånen var oförändrad på 8,4 procent.

Tillväxttakten för hushållens konsumtionslån var i januari 3,6 procent. Det är en minskning från december då tillväxttakten skrevs till 3,7 procent. För lån med övriga säkerheter var tillväxttakten 3,7 procent, även det en minskning med 0,1 procentenheter. Hushållens konsumtionskrediter samt lån med övriga säkerheter uppgick till totalt 182 respektive 425 miljarder kronor.

Den genomsnittliga bolåneräntan för nya avtal var i januari 1,63 procent. Det är en ökning från december månad då räntan låg på 1,62 procent i genomsnitt. Den rörliga räntan ökade samtidigt med 0,1 procentenheter till 1,60 procent.

Hushållens genomsnittliga ränta på nyinsättningar på bankkonton var under månaden 0,08 procent, vilket är likvärdigt med noteringen för december. För konton med bindningstid eller begränsat antal fria uttag var räntan 0,11 procent.


https://www.pengar.se/nyheter/svenskarna-fortsatter-att-lana


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt