Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Svenskarna fortsatt sparbenägna

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​De svenska hushållen fortsätter att spara i rekordnivåer.

De svenska hushållen fortsätter att spara i rekordnivåer. Det visar den senaste rapporten "Inlåning & Sparande" från SBAB.

Sparbenägenheten bland svenska hushåll fortsätter att vara rekordhög trots låga sparräntor och orolig börs. Hushållen anser det inte fördelaktigt att spara, men nivåerna håller sig fortsatt högt.

Var fjärde hushåll i Sverige ansåg i september månad att den ekonomiska situationen var bättre än för ett år sedan. Lika stor andel uppgav att det tror på fortsatt förbättring av sin ekonomi även det kommande året. Samtidigt svarade ett av tio hushåll att den ekonomiska situationen försämrats det senaste året och att även framtiden såg mörk ut. Det innebär att svenska hushåll är i stort sett lika positiva inför framtiden i dag som under högkonjunkturen 2007.

Så många som 77 procent av hushållen uppgav i september att de hade ett kontinuerligt sparande. Samtidigt svarade 16 procent att de gick jämnt ut varje månad och 5 procent uppgav att de skuldsatte sig eller levde på sparade medel. Över 80 procent av hushållen kommer att spara pengar under det närmsta året, vilket är en rekordhög andel.

Beroende på ålder, kön och var i landet man bor varierar inställningen till sparande. Den yngre åldersgruppen är avsevärt mer positiv till sin egna ekonomi än äldre. Främst är det personer över en ålder om 65 som är mest pessimistiska till sin ekonomiska situation. Även män har en tendens att vara med positiva än kvinnor, detsamma gäller hushåll i storstadslän jämfört med andra län.


https://www.pengar.se/nyheter/svenskarna-fortsatt-sparbenagna


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt