Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Svenskarna förmodar låg pension

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Över fyrtio procent av den svenska befolkningen tror att sin pension blir hälften, eller ännu mindre, än sin slutlön.

Den svenska befolkningen ser mörkt på sin framtida pension. Närmare en tredjedel menar att de kommer få det svårt att leva på pensionen. Det visar en ny undersökning från Nordea.

Hela 41 procent av svenskarna förmodar att de kommer få femtio procent, eller mindre, av sin slutlön i framtida pension. Då är både allmän pension, tjänstepension och privat sparande med i beräkningarna. Det är endast så få som tretton procent som tror sig få över 70 procent av sin slutlön i pension de första åren efter pensionering.

- Tyvärr är bilden realistisk. Andelen av din slutlön som du får i pension är liten och kommer minska framöver. Därför blir det allt viktigare med ett privat sparande, säger Nordea Liv & Pensions VD Britta Burreau i ett pressmeddelande.

Vad svenskarna förväntar sig i pension skiljer sig beroende på var i landet man är bosatt. Så många som 54 procent av boende på Gotland tror att de får hälften, eller mindre, av sin slutlön vid pension. Vilket ska jämföras med Dalarna där endast 22 procent tror det samma.

Det har dessutom framkommit att närmare tredjedelen (32 %) av Sveriges befolkning tror sig komma få det mycket eller ganska svårt att leva på pensionen, behöva bidrag eller genomföra stora förändringar i livssituationen. Endast 22 procent menar att de tror sig klara sig mycket bra på sin pension.


https://www.pengar.se/nyheter/svenskarna-formodar-lag-pension


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt