Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Svenskar väntar längre med pensionsuttag

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

I Sverige är man betydligt äldre vid det första pensionsuttaget i jämförelse med i EU-området. Det visar en rapport från SCB.

I Sverige väntar man betydligt längre än övriga EU med det första pensionsuttaget. Det rapporterar Statistiska Centralbyrån (SCB).

Svenskar i åldern 50 till 69 år valde i genomsnitt att göra sitt första pensionsuttag vid 64 års ålder under 2012. Det är fem år senare än genomsnittet för EU-området där första uttaget gjordes vid 59.

Totalt gjorde 43,7 procent av den svenska befolkningen i åldern 50-69 år pensionsuttag, vilket ska jämföras med EU där 41,5 procent gjorde det samma. Sett till endast åldersgruppen 50-64 år gjorde i genomsnitt 13,8 procent pensionsuttag i Sverige, medan motsvarande andel i EU uppgick till 27,9 procent.

I Sverige valde i genomsnitt fler att göra pensionsuttag och förtidspensionsuttag än i EU. I Sverige tog 48,7 procent av kvinnorna ut förtidspension medan 43,5 procent av männen gjorde så. I EU-området valde endast 32,8 procent av kvinnorna att ta ut förtidspension samtidigt som andelen män uppgick till 45 procent.

I EU var 19,2 procent av de som gjorde pensionsuttag fortfarande sysselsatta, vilket kan jämföras med de 37,7 procent som var sysselsatta i Sverige. Endast Norge och Island slog Sverige på fingrarna när det kom till andelen sysselsatta som gjorde pensionsuttag. i EU-området var skillnaden mellan kvinnor och män knappt märkbar medan allt fler svenska män än kvinnor var sysselsatta. 42 procent av männen tog ut pension och var fortsatt sysselsatta, medan 33,4 procent av kvinnorna gjorde så.

Av de svenskar som gjorde pensionsuttag men som ej var i sysselsättning, önskade 29,8 procent att de fortsatt arbeta. Andelen män var 24,5 procent och andelen kvinnor 34,5 procent.


https://www.pengar.se/nyheter/svenskar-vantar-langre-med-pensionsuttag


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt