Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Svenskar har rekordstor buffert

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

En av fyra svenskar har en för stor buffert.

En av fyra svenskar har en för stor buffert. Det visar en undersökning genomförd av Nordea.

Svenskarna har aldrig tidigare haft ett så stort buffertsparande som i dag. Sedan 2009, då 14 procent av svenskarna hade en buffert om mer än nio månadslöner, har andelen ökat till 23 procent i år.

- Det är en hög andel, i min mening alldeles för många, som har en på tok för stor buffert, kommenterar Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea, i ett pressmeddelande.

Män och kvinnor är i stort sätt likvärdiga när det gäller storleken på buffertsparandet samt i ambitionen att spara. För kvinnor är bufferten framförallt en hjälp vid oväntade utgifter, ett sparande i allmänhet och till semester, medan männen gärna använder sin buffert för att sätta guldkant på tillvaron samt för att renovera. 65 procent uppger att bufferten främst är för oväntade utgifter och 44 procent säger att det är ett allmänt sparande.

Smålänningar rapporteras ha den största bufferten bland svenskar, följt av stockholmare och västsvenskar.

- En trolig förklaring till att så många har en så stor buffert kan bland annat bero på att vi har det generellt sätt bra ekonomiskt just nu, men kanske också att börsen varit orolig den senaste tiden.

Samtidigt visar undersökningen att i genomsnitt 8 procent av svenskarna saknar buffert helt.

- Man blir mycket sårbar när man helt saknar ekonomisk buffert och där vill jag verkligen uppmuntra till att försöka komma igång med ett månadssparande så fort som möjligt.


https://www.pengar.se/nyheter/svenskar-har-rekordstor-buffert


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt