Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Svenskar bäst på att spara

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Svenska hushåll är mest benägna att spara i hela EU.

Svenska hushåll är mest benägna att spara i hela EU. Dock anser inte svenskarna att det är fördelaktigt att spara i det nuvarande ekonomiska läget. Det visar en rapport från SBAB.

Hög sparbenägenhet bland svenskar

SBAB har i en rapport sammanställt statistik från Konjunkturinstitutet och EU-kommissionen. Av rapporten framkommer det att Sverige är det land med högst benägenhet att spara av EU-områdets länder. En övervägande andel om 59 procent säger att det kommer spara undan en summa under de närmsta tolv månaderna. Samtidigt visar det sig att svenska hushåll inte anser det särskilt gynnsamt att spara i det rådande ekonomiska läget. Det trots att svenskarna alltså är i topp i EU när det gäller både sparbenägenhet och hushållens ekonomi överlag.

Sverige bäst i EU

Svenska hushåll har även de starkaste finanserna i Europeiska Unionen. Den andel svenskar som sparar är 43 procent större än den andel som skuldsätter sig alternativt överlever på redan sparade pengar, vilket ger ett nettotal om +43. Det kan jämföras med nettotalet för hela EU som är +16. De senaste decenniet noteras ett successivt stigande av nettotalet för Sverige, medan nettotalet i många länder förblivit oförändrat eller dalat. Det är högst troligt ett resultat av att Sverige inte slogs lika hårt av den globala finanskrisen, vilket lett till att sysselsättning samt disponibel inkomst haft en mer gynnsam utveckling.

Goda framtidsutsikter

Svenska hushåll har i snitt en märkbart stabilare ekonomisk situation än andra länder inom EU. 

I Sverige anser nio procent fler hushåll att deras ekonomiska situation utvecklats till det bättre de senaste året, än de som anser situationen förvärrats. Det gör svenska hushåll till de främsta i EU. Samtidigt uppger en nio procent större andel av hushållen att de tror på förbättring även de kommande tolv månaderna, till skillnad från de som tror på försämring av den ekonomiska situationen. 


https://www.pengar.se/nyheter/svenskar-bast-att-spara


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt