Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Svenska finansiella marknaden fungerar sämre

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Andelen aktörer, som anser att de svenska finansiella marknaden fungerar allt sämre, växer.

Andelen aktörer, som anser att de svenska finansiella marknaden fungerar allt sämre, växer. Det visar Riksbankens senaste riskenkät.

Majoriteten av de aktörer som besvarat Riksbankens riskenkät anser att de svenska finansiella marknaderna fungerar bra. Samtidigt växer andelen som menar att marknaderna försämrats sedan sex månader tillbaka, och de som tror att ytterligare försämring är att vänta.

Så många som 1 av 3 aktörer menar att de svenska finansiella marknaderna är sämre fungerande i dag än för ett halvt år sedan. Av alla aktörer anser samtidigt 1 av 4 att det kommer att fortsätta fungera sämre på kort sikt.

En av anledningarna till att aktörerna tror på försämrad funktion är att likviditeten på marknaderna har minskat, vilket leder till att marknadsgaranterna tar mindre risker. Samt att nya regleringar har lett till att handel på räntemarknaden är dyrare.

Aktörerna uttrycker en ökad osäkerhet i omvärlden, som är ett resultat av geopolitiska konflikter. Det gör att färre aktörer tar risker. Det är till exempel konflikten Ryssland - Ukraina emellan och de pågående konflikterna i Mellanöstern som har lett fram till denna situation. Enligt aktörerna kan konsekvenserna för de svenska finansiella marknaderna bli stora om de geopolitiska riskerna blir verklighet. Även hushållens ökade skuldsättning menar aktörerna kan leda till stora konsekvenser för marknaderna.


https://www.pengar.se/nyheter/svenska-finansiella-marknaden-fungerar-samre


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt