Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Svensk ekonomi växte första kvartalet

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Under det första kvartalet växte Sveriges ekonomi.

Under det första kvartalet växte Sveriges ekonomi. Det framgår av siffror från Statistiska Centralbyrån.

Sveriges BNP - bruttonationalprodukt - ökade med 0,4 procent under det första kvartalet i år, där både byggproduktion och tjänsteproduktion var framstående bidragande faktorer till ökningen. Årstakten uppgick samtidigt till 2,5 procent.

Jämfört med föregående kvartal ökade ökade hushållens konsumtionsutgifter med 0,1 procent under årets första kvartal. Utgifterna ökade bland annat för möbler, hushållsutrustning samt hälso- och sjukvård. De offentliga konsumtionsutgifterna ökade även de med 0,1 procent.

Fasta bruttoinvesteringar stod för en nedgång om 0,1 procent, där investeringar i immateriella tillgångar minskade betydligt. Samtidigt ökade investeringar i bostäder med 6,0 procent och investeringar i maskiner och inventarier med 4,8 procent.

Exporten noterades för en nedgång om 0,7 procent, vilket hämmade BNP-utvecklingen med 0,3 procent. Importen ökade med 1,5 procent under samma period och bidrog med 0,6 procent till BNP:s tillväxt.

Näringslivets produktion redovisade en ökning om 0,5 procent, där byggproduktion och tjänsteproduktion ökade med 1,4 respektive 1,0 procent. Varuproduktion minskade samtidigt med 0,5 procent och tillverkningsindustrin gick bakåt med 1,1 procent.

Hushållens disponibla inkomster växte under kvartalet med 4,6 procent och hushållens finansiella sparande uppgick till 68 miljarder kronor - en ökning med 7,4 miljarder. Det finansiella sparandet för offentliga förvaltningen noterades för ett underskott på 18,5 miljarder kronor, vilket är ett 2,4 miljarder högre underskott än motsvarande period i fjol. Statens finansiella sparande redovisade också ett underskott: 19,9 miljarder kronor.


https://www.pengar.se/nyheter/svensk-ekonomi-vaxte


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt