Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Svensk ekonomi återhämtar sig

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Svenskt Näringsliv publicerade på måndagen sin konjunkturprognos.

Svenskt Näringsliv publicerade på måndagen sin konjunkturprognos - och det ser positivt ut.

"Svensk ekonomi återhämtar sig nu gradvis efter en utdragen lågkonjunktur", skriver Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande. Under 2015 förväntas BNP-tillväxten bli 3,3 procent och under 2016 3,2 procent.

Utvecklingen stimuleras främst av inhemsk efterfrågan, vilket stöds av en fortsatt mycket expansiv penningpolitik under den totala prognosperioden. Även exporttillväxten ökar, som en följd av starkare utveckling ute i Europa. Samtidigt är osäkerheten kring den ekonomiska utvecklingen stor, då det finns en tydlig risk för nedgång för tillväxtekonomierna. Osäkerheten bidrar i sin tur till att hushållen håller i plånboken och att sparandet fortsätter befinns sig på rekordnivåer.

Den svenska konkurrenskraften har under en längre period försämrats och landet har tappat marknadsandelar. Under prognosperioden förväntas inte dessa återtas, uppger Svenskt Näringsliv. Därmed bidrar utrikeshandeln mindre till den svenska tillväxten än vid tidigare konjunkturåterhämtningar.

Den relativt goda konjunkturen till trots så befinner sig arbetslösheten på en fortsatt hög nivå, vilket är ett resultat av strukturella problem på arbetsmarknaden. Enligt Svenskt Näringsliv medför regeringens budget omkring 25 000 färre jobb år 2019. Arbetslösheten beräknas uppgå till 7,2 procent under nästa år. Den förbättrade konjunkturen bidrar samtidigt till ökad sysselsättning, dock ingen ökad sysselsättningsgrad på grund av demografisk utveckling. 


https://www.pengar.se/nyheter/svensk-ekonomi-aterhamtar-sig


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt