Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Svårt med ekonomi anser svenskarna

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

En ny undersökning visar att svenska befolkningen har svårt för ekonomi.

När svenska befolkningen får svara på frågor gällande ekonomi, brister svaren. Det visar en ny undersökning rapporterar Dagens Nyheter.

En undersökning utförd av Sifo, på uppdrag av Avanza Bank, visar att större delen av svenskarna inte har koll på ekonomi och dess termer. Endast 38 procent av de tillfrågade svarade korrekt på frågor om ränta, inflation och avkastning, skriver DN.

70 procent av undersökningens deltagare svarade korrekt på frågan angående ränta, som också var det svenskarna hade störst kunskap om. Endast 40 procent gav rätt svar på frågan om avkastning. Det är betydligt fler yngre i åldrarna 19 till 29 år som har svårt för ekonomi, medan äldre är bättre insatta.

- Jag tycker att det är oroväckande att det är så få som har kunskaper på avkastning. Att unga har sämre koll är heller inte bra. Det är inte ovanligt att man börjar spara eller gör en bostadsaffär innan man fyller 30 år och då gäller det att veta vad man gör, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg till Dagens Nyheter.

Claes Hemberg säger till DN att lösningen är att lära ut mer ekonomi i skolan samt att erbjuda rådgivning.

- Det är viktigare att veta vad inflation och avkastning är än att kunna sy i en knapp i ett par byxor, anser han.


Frågorna som ställdes i undersökningen var;

1. Föreställ dig att du har 100 kronor på ett sparkonto, där räntan är 2 procent om året. Hur mycket pengar tror du att du har på kontot efter fem år och du låter pengarna finnas kvar på kontot?

A: Mer än 102 kronor

B: Precis 102 kronor

C: Mindre än 102 kronor


2. Föreställ dig att räntan på ditt sparkonto är 1 procent per år och inflationen är 2 procent per år. Kommer du då att kunna köpa mer, mindre eller exakt lika mycket för pengarna på kontot efter ett år?

A: Kan köpa mer än i dag

B: Kan köpa lika mycket som i dag

C: Kan köpa mindre än i dag


3. Är följande påstående sant eller falskt? "Att spara i ett enskilt företags aktier ger vanligtvis en säkrare avkastning än en aktiefond".

A: Sant

B: Falskt


Källa: Dagens Nyheter


https://www.pengar.se/nyheter/svart-med-ekonomi-anser-svenskarna


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt