Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Svag ekonomisk tillväxt

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Statistiska Centralbyrån rapporterar om en svag men stabil tillväxt av den svenska ekonomin.

Under årets tredje kvartal var tillväxten relativt svag i Sverige. Det rapporterar Statistiska Centralbyrån.

För kvartal tre noterades en fortsatt stabil, men svag, tillväxt av landets bruttonationalprodukt (BNP). Tillväxten motverkades av nettoexporten, vilket är ett resultat av importens starka utveckling. Det är främst varuexporten som haft en långsam tillväxt under sex kvartal tillbaka, vilket är en följd av Europas tröga återhämtning - och det faktum att Tysklands, tidigare mycket stabila, ekonomi börjat att brista i sömmarna. Samtidigt blir tillvaron något ljusare i och med den brittiska ekonomin och Norges bidrag till stabil tillväxt. I ovan nämnda länder växte importen, dock inte den svenska exporten, vilket innebär att efterfrågan legat någon annanstans än på Sveriges varor och tjänster.

Näringslivets produktion redovisade också en stabil ökning, där de tjänsteproducerande branscherna och byggbranschen låg i topp. Inom tillverkningsindustrin skedde dock ingen ökning av produktion överhuvudtaget. Inom både de varuproducerande och tjänsteproducerande branscherna ökade antalet arbetade timmar, vilket bidrog till en sänkt arbetsproduktivitet.

I jämförelse med årets andra kvartal förblev hushållens konsumtion oförändrad - vilket går mot normen. SCB nämner dock det faktum att påskveckan inföll under det andra kvartalet och ett varmt väder som anledningar till en onormalt låg konsumtion av hushållen. I stället var det investeringar och lager som bidrog till tillväxten och därmed motverkade nettoexportens nedgång.

Arbetsmarknaden växte till sig under kvartalet, då sysselsättningen ökade i snabbare takt än arbetskraften och i sin följd bidrog till en lägre arbetslöshet - i både absoluta och relativa tal.


https://www.pengar.se/nyheter/svag-ekonomisk-tillvaxt


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt