Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Studenters skuldsättning större

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Den genomsnittliga studielånskulden för studenter ökade 2015.

Den genomsnittliga studielånskulden för studenter ökade 2015. Det framkommer av CSN:s årsrapport Studiestödet 2014.

Den 1 januari i år påbörjade omkring 90 000 personer sin avbetalning på sina studielån. Den genomsnittliga skulden uppgick då till 136 200 kronor, vilket är en ökning med 4 000 kronor från motsvarande datum förra året. Ökningen av skuldsättningen bland studerande är en följd av att lånedelen i studiemedlet höjts samt att fler veckor med studiemedel utnyttjas.

Av det totala antalet nya återbetalningskyldiga personer hade 76 procent en skuld under 200 000 kronor, medan 1 procent hade en skuld över 500 000 kronor. Kvinnor hade även en högre skuldsättning än män.

- Vi bedömer att den ökade skuldsättningen håller i sig och blir ännu tydligare de kommande åren, säger Kerstin Sellén-Johansson, utredare hos CSN, i ett pressmeddelande.

Under hela fjolåret studerade 340 400 personer på eftergymnasial nivå med studiemedel, vilket är rekord. Även antalet studerande i utlandet med studiemedel nådde rekordnivåer med 33 900 personer. 

- Stora ungdomskullar har lämnat gymnasiet under de senaste fem-sex åren. Många av dem studerar vidare och finns fortfarande kvar i studier. Vi bedömer även att det ansträngda arbetsmarknadsläget för unga bidrar till den höga efterfrågan på studiestöd, berättar Sellén-Johansson.

Samtidigt har antalet studerande med studiebidrag på gymnasial nivå minskat, vilket främst är ett resultat av mindre ungdomskullar. Dock har det skett en ökning av antalet personer som beviljas extra tillägg för hushåll med inkomst under 125 000 kronor per läsår.

- Många familjer som får extra tillägg är nyanlända i Sverige och ganska många ensamkommande flyktingbarn har också bidragit till ökningen.


https://www.pengar.se/nyheter/studenters-skuldsattning-storre






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt