Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Studenters skuld ökar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Studenternas skuldbörda blir allt större, samtidigt som de vardagliga utgifterna överstiger det månadsvisa medlet.

På fem år har studenternas skuld ökat med en fjärdedel. Samtidigt har det visat sig att en student med fullt studiemedel varje månad förlorar pengar. Det rapporterar Sveriges Förenade Studentkårer (SFS).

En student kan under 2015 få studiemedel om 9 948 kronor varje månad. Då studenters utgifter i vardagen samtidigt uppgår till 10 233 kronor per månad, innebär det att studenter varje månad går bakåt och det med 285 kronor. Det trots att studielånet precis har höljts med omkring en tusenlapp. Det är dock en förbättring mot fjolåret då studenter gick bakåt med hela 849 kronor per månad.

- Studenter lever fortsatt i ekonomisk utsatthet. Att studiemedlet inte räcker till de vardagliga utgifterna betyder att studenter tvingas jobba extra fastän de redan studerar heltid, säger SFS ordförande Rebecka Stenkvist i ett pressmeddelande.

I och med att studielånet nyligen höjdes har studenternas skuld ökat. En student som studerar under tre år med fullt studiemedel har fått en ökat skuldbörda om en fjärdedel - från 155 000 kronor vid examen för fem år sedan till 195 000 kronor vid examen 2015. 

- Det är en allvarlig utveckling. Stora skulder kommer att skrämma bort potentiella studenter från en högre utbildning. Ofta är det personer från studieovana hem, som inte vill dra på sig stora lån, som drabbas, säger Stenkvist.


https://www.pengar.se/nyheter/studenters-skuld-okar






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt