Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Största låneökningen på fem år

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Under det fjärde kvartalet i fjol fortsatte hushållens lån att öka.

Under det fjärde kvartalet i fjol fortsatte hushållens lån att öka. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Hushållens lån ökade med 48 miljarder kronor under det fjärde kvartalet 2014. Det är den största uppgången för ett fjärde kvartal på fem år. Totalt uppgick hushållens lån till 3 259 miljarder kronor, vilket är närmare en tredjedel av hushållens totala finansiella tillgångar om 10 678 miljarder kronor. 

Samtidigt uppgick hushållens finansiella sparande till 31 miljarder kronor, där sparandet skedde främst i bankinlåning, fonder och försäkringar. Av de finansiella tillgångarna var drygt tio procent, eller 1 361 miljarder kronor, sparade på inlåningskonto hos banker. Den största andelen av hushållens tillgångar utgjordes av sparande i försäkringar, med totalt 40 procent. 

Den svenska kronan försvagades under kvartalet medan icke svenska investerares besittning av svenska räntebärande värdepapper ökade. Totalt sålde utländska investerare svenska bostadsobligationer samt bankcertifikat för 26 respektive 14 miljarder kronor och förvärvade statspapper för 59 miljarder.

Under fjolåret skedde en fortsatt ökning av den marknadsvärderade statsskulden. Den uppgick till 1 884 miljarder kronor vid årsskiftet, vilket är 255 miljarder kronor mer än föregående år. Ökningen är ett resultat av omvärderingar efter en stark dollarkurs samt låga marknadsräntor. Det finansiella sparandet för staten är enligt norm negativt årets fjärde kvartal.


https://www.pengar.se/nyheter/storsta-laneokningen-pa-fem-ar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt