Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Stor ökning av svensk medianinkomst

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Mellan åren 2008-2013 ökade den svenska disponibla medianinkomsten med omkring 15 procent.

Mellan åren 2008-2013 ökade den svenska disponibla medianinkomsten med omkring 15 procent. Det rapporterar Statistiska Centralbyrån.

Sverige hade en av de största ökningarna av den disponibla medianinkomsten i västra Europa mellan åren 2008 och 2013. Med ökningen om cirka 15 procent ligger Sverige på en femte plats över Europas högsta medianinkomster, efter Luxemburg, Norge, Schweiz och Österrike. Topp tre: Luxemburg, Norge och Schweiz ligger hästlängder före resterande länder, där medianinkomsten uppgår till över 25 000 euro. Det kan jämföras med Sveriges dryga 20 000 euro.

Länderna i västra Europa noterar en avsevärt högre medianinkomst än länderna i ost. Hushållens medianinkomst i Rumänien var under 5 000 euro år 2013 och i Bulgarien samt Lettland precis över 5 000 euro.

Den största procentuella ökningen av den disponibla medianinkomster mellan åren noterades för Slovakien med drygt 40 procent, följt av Polen och Rumänien på omkring 35 procent. Sett till enbart västra Europas länder är Sverige i topp fem, tillsammans med Schweiz, Belgien, Norge och Finland. Den positiva utvecklingen i Sverige är en följd av att landet inte påverkades i lika hög grad av den ekomiska krisen.

Betydligt sämre utveckling redovisades av Grekland, som gick bakåt med mer än 20 procent. Även i Storbritannien, Irland, Lettland och på Island minskade den disponibla medianinkomsten, och det med omkring 10 procent vardera.


https://www.pengar.se/nyheter/stor-okning-av-svensk-medianinkomst


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt