Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Stor ökning av kommuntaxor senaste 20 åren

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

På onsdagen publicerades årets Nils Holgerssonrapport, som visar att kommunernas taxor ökat markant de senaste två decennierna.

På onsdagen publicerades årets Nils Holgerssonrapport, som visar att kommunernas taxor ökat markant de senaste två decennierna.

På 20 år har priserna för el, värme, avfall och vatten i Sveriges kommuner ökat med i genomsnitt 63 procent. Priserna på allt annat har samtidigt höjts med endast 22 procent.

- Det är djupt bekymmersamt att se hur prisutvecklingen för el, värme, avfall och vatten varit omkring 200 procent högre än KPI de senaste 20 åren. Anledningen till den dramatiska utvecklingen är att det i regel rör sig om verksamheter med bristande konkurrens. Konsumenternas ställning är därför svag och möjligheten att påverka priserna är små, kommenterar Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar även att det råder stora skillnader mellan kommunerna. Kostnaden för el, vatten, värme och avfall kan skilja med närmare tusen kronor beroende på vilken kommun bostaden är belägen. Den lägsta prisutvecklingen under perioden står Stenungsund för, vars kommuntaxor ökat med 25 procent. Samtidigt har priserna skjutit i höjden i Västerås, där ökningen skrivs till hela +114 procent.

Kommuner med högst prisutveckling 1996-2015

Västerås114 %
Kiruna113 %
Knivsta106 %
Norrköping103 %
Lund101 %

Kommuner med lägst prisutveckling 1996-2015

Stenungsund25 %
Borlänge27 %
Skara29 %
Vaggeryd33 %
Ljungby36 %

Kostnaderna för el, vatten, värme och avfall har varit oförändrade mellan 2014-2015, dock är skillnaderna stora mellan kommunerna. För en trerumslägenhet i Tanum uppgår kostnaden till 2 279 kronor per månad, vilket är högst i landet. I Luleå, där priserna är lägst, är månadskostnaden 1 290 kronor. Det skiljer därmed omkring 11 880 kronor per år mellan kommunerna, vilket är betydligt större skillnad än vad som noterats tidigare.

- Det är orimligt att kostnaden är upp till 11 880 kronor högre per år beroende på vilken kommun lägenheten ligger i, säger Persson.

Kommuner med högst månadskostnad för en trerumslägenhet 2015

Tanum2 279 SEK
Mörbylånga2 246 SEK
Munkedal2 184 SEK
Storfors2 169 SEK
Åsele2 161 SEK


Kommuner med lägst månadskostnad för en trerumslägenhet 2015

Luleå1 290 SEK
Borlänge1 325 SEK
Boden1 362 SEK
Oxelösund1 400 SEK
Ljungby1 403 SEK


https://www.pengar.se/nyheter/stor-okning-av-kommuntaxor-senaste-20-aren


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt