Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Stor ökning av antalet sysselsatta i landet

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Den senaste statistiken från SCB visar en ökning av antalet sysselsatta i landet och en minimal förändring i arbetslösheten.

Allt fler får sysselsättning i Sverige. Arbetslösheten är dock fortfarande högre än innan finanskrisen. Det visar den senaste statistiken från Statistiska Centralbyrån.

I juli månad var antalet sysselsatta i åldrarna 15 till 74 år, icke säsongsrensat, 4 982 000. Vilket är en ökning med 77 000 människor i jämförelse med samma period under fjolåret. Ökningen beror till största delen på studerande ungdomars ökade sysselsättning under månaden då många sommarjobbar. Den så kallade sysselsättningsgraden - andel av befolkningen som är sysselsatta - ligger idag på 69,1 procent, vilket är en ökning med 0,6 punkter i förhållande till motsvarande period 2013.

Även säsongsrensade siffror tyder på en stor ökning av antalet sysselsatta i landet samt en högre sysselsättningsgrad. Enligt säsongsrensad data var antalet sysselsatta 4 775 000 i juli månad, vilket motsvarar 66,3 procent av befolkningen.

Dessutom kan en ökning av det relativa arbetskrafttalet ses - 74,4 procent av befolkningen ingick i juli månad i kategorin arbetskraft (icke säsongsrensad data). Vilket är en ökning med 75 000 personer från föregående år. Antalet svenskar i arbetskraften ökar även enligt säsongsrensade siffror, där det relativa arbetskrafttalet uppgår till 71,9 procent.

Det har skett en minimal förändring i andelen arbetslösa i landet under juli. Säsongrensade siffror visar ett arbetslöshetstal på 7,9 procent, vilket motsvarar 407 000 personer. Högst är arbetslösheten bland ungdomar i åldrarna 15 till 24 år, där den är så hög som 22,3 procent. Ser man till icke säsongsrensad information var antalet arbetslösa 380 000 föregående månad. Det är ett arbetslöshetstal på 7,1 procent. Fler män (7,4) var arbetslösa än kvinnor (6,8). Närmare en tredjedel av landets arbetslösa var ungdomar, där 122 000 personer i åldrarna 15 till 24 år var utan arbete. Dock är det en sänkning med 2,5 procent från motsvarande period 2013.


https://www.pengar.se/nyheter/stor-okning-antalet-sysselsatta-i-landet


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt