Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Mats Wikström Generaldirektör, ESV

Statliga budgeten går med underskott

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Underskottet i statens budget blev 29,1 miljarder kronor i juni månad. Detta uppger Ekonomistyrningsverket i ett pressmeddelande idag.

Blickar man tillbaka tiden ett år och ser på underskottet i statens budget för juni månad 2013 så kan man se att statens budget går med ett relativt stort underskott. Årets budgetunderskott blev alltså 29,1 miljarder kronor och det är 22,8 miljarder kronor sämre än samma månad förra året.

Försäljning av aktier bidrar till underskottet

Ekonomistyrningsverket skriver i pressmeddelandet att den stora skillnaden mellan åren beror främst på att staten i juni förra året sålde aktier i banken Nordea, för 19,4 miljarder kronor.

Hälften av försäljningsinkomsterna redovisades som inkomster på statens budget och hälften redovisades vid stabilitetsfonden, som en reducering av utgifterna.

Inkomsterna ökar & minskar

De statliga inkomsterna uppgår för första halvåret till 440,3 miljarder kronor, vilket är 2,2 miljarder kronor högre än samma period förra året.

Inkomsterna från mervärdesskatt ökar med 13,2 miljarder kronor med inkomsterna från energiskatt minskar med 3,0 miljarder kronor. Skillnaden beror också på det föregående årets försäljning av Nordeaaktier.

Utgifterna uppgår under första halvåret till 416, 4 miljarder kronor, vilket är 81,1 miljarder kronor lägre än samma period förra året. Skillnaden beror främst på att Riksgäldskontoret under förra året lånade ut cirka 100 miljarder kronor till Riksbanken för att förstärka valutareserven. Skillnaden beror även på förra årets försäljning av Nordeaaktier i juni. 


https://www.pengar.se/nyheter/statliga-budgeten-gar-med-underskott


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt