Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Statens budgetsaldo bättre än i fjol

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Statens budgetsaldo för årets första kvartal blev högre än för motsvarande period i fjol.

Statens budgetsaldo för årets första kvartal blev högre än för motsvarande period i fjol. Det rapporterar Ekonomistyrningsverket.

För det första kvartalet i år noteras ett överskott om 23 miljarder kronor i statens budget. Det är en förbättring med tio miljarder jämfört med motsvarande kvartal förra året. Enbart för mars månad uppgick budgetsaldot till -1,7 miljarder, även det bättre än i fjol.

Statens sammanlagda utgifter var i mars månad 74 miljarder kronor. Det är 7,2 miljarder mindre än samma månad förra året. Främsta bakomliggande orsak till skillnaden månaderna emellan, är det faktum att Pensionsmyndigheten ökade sin insättning av premiepensionsavgifter. Som i sin tur påverkar Riksgäldskontorets nettoutlåning.

Inkomsterna för mars uppgick till 72,2 miljarder kronor. Det är en minskning med 6,1 miljarder från mars 2014 och främst ett resultat av lägre utfall för skatterna.

Det första kvartalets utgifter uppgick totalt till 220,8 miljarder kronor, vilket är lägre än motsvarande kvartal föregående år. Det är en följd av att Försvarsmakten spenderat mindre på nytt materiel samt anläggningar, en lägre EU-avgift samt att kömiljarden inte delats ut. Samtidigt motverkas skillnaden mellan åren då det spenderats mer på migration och integration, statsskuldsräntorna är högre och utbetalningar av bistånd har skett tidigare.

Inkomsterna för januari-mars i år uppgick till 243,8 miljarder kronor, där inkomsterna från löpande redovisade skatter ökade med 12,9 miljarder.


https://www.pengar.se/nyheter/statens-budgetsaldo-battre-an-i-fjol


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt