Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Starkt år för fonder

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

2015 var ett starkt fondår.

Även 2015 blev ett starkt fondår. Det framgår av Fondbolagens Förenings årsrapport.

Under fjolåret nysparades sammanlagt 84 miljarder kronor i fonder, där störst insättning gjordes i blandfonder. Den totala fondförmögenheten uppgick till 3 246 miljarder kronor vid årsskiftet, vilket är en ökning med över 240 miljarder kronor jämfört med samma tidpunkt föregående år. Det innebär att den totala förmögenheten är på en ny rekordnivå.

- 2015 blev ännu ett starkt fondår. Den totala förmögenheten ökade med över 240 miljarder kronor, varav omkring en tredjedel var nyskapande och två tredjedelar värdeökning, kommenterar Fredrik Pettersson, chefsanalytiker Fondbolagens Förening, i ett pressmeddelande.

Samtidigt som störst nettoinsättning - 77 miljarder kronor - gjordes i blandfonder, noterades ett nettouttag om 2,6 miljarder kronor för aktiefonder under året. Nettoutflöde noterades även för penningmarknadsfonder. Ett inflöde kunde ses i indexfonder och obligationsfonder medan obligationsfonder hade ett lika stort nettoinflöde som utflöde.

- Intresset för blandfonder var väldigt stort under hela 2015. Nio av tio fondkronor som nettosparades under året gick till blandfonder. Denna trend kan ses i ljuset av att 2015 präglades av extremt låga räntor i kombination med en tilltagande osäkerhet på aktiemarknaden, vilket medförde att spararna i större utsträckning valde bort både rena räntefonder och rena aktiefonder, säger Pettersson.


https://www.pengar.se/nyheter/starkt-ar-for-fonder


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt