Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Starkare tillväxt än normalt

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Den ekonomiska tillväxten var i januari betydligt starkare än normalt.

Den ekonomiska tillväxten var i januari betydligt starkare än normalt. Det visar Konjunkturbarometern.

Mellan december och januari månad steg barometerindikatorn med 1,6 enheter till 111,9, vilket innebär att för andra månaden i rad uppgår indikatorn till över 110.

Tillverkningsindustrins konfidensindikator ökade till 120,8 i januari, från decembers notering om 115,1. Det är ett markant starkare läge än vad som är normalt. Månadsutvecklingen är framförallt ett resultat av en ökad andel företag som uppger att färdigvarulagren är för små samt fler bra omdömen om storleken på orderstockarna.

För bygg och anläggningsverksamheten var konfidensindikatorn 110,3 i januari, jämfört med 112,8 föregående månad. Nedgången till trots, så pekar indikatorn på ett fortsatt starkt läge.

Samtidigt föll konfidensindikatorn för detaljhandeln till 114,4 under månaden. Även här, trots nedgång, anses läget vara starkare än vanligt - och det för sjätte månaden i följd.

För de privata tjänstenäringarna noterades en nedgång på 1,8 enheter för konfidensindikatorn, från 106,3 i december till 104,5 i januari. Den bakomliggande orsaken till nedgången var främst mindre optimistiska förväntningar av efterfrågan. Det till trots är förväntningarna mer optimistiska än i vanliga fall.

Även hushållens konfidensindikator föll i januari, och det med 1,1 enheter till 97,5. Hushållen är därmed fortsatt pessimistiska. Förväntningarna på den egna ekonomi har sjunkit, medan förväntningarna på den svenska ekonomin ljusnade något.

Källa: Konjunkturinstitutet


https://www.pengar.se/nyheter/starkare-tillvaxt-an-normalt


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt