Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Stark tillväxt för detaljhandeln

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Detaljhandeln fortsätter att växa starkt.

Detaljhandeln fortsätter att växa starkt. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån och HUI Research.

I februari månad ökade försäljningsvolymen i detaljhandeln med 4,8 procent, i en jämförelse med februari i fjol. Dagligvaruhandeln stod för en ökning om 1,7 procent medan sällanköpsvaruhandeln noterades för en ökning på 7,5 procent. Jämfört med föregående månad ökade försäljningsvolymen i detaljhandeln med 0,2 procent och i en jämförelse med föregående tremånadersperiod (september-november) ökade volymen med 1,0 procent.

Samtidigt ökade omsättning mätt i löpande priser med 5,1 procent. Omsättningen i dagligvaruhandeln samt sällanköpsvaruhandeln ökade med 3,5 respektive 6,5 procent.

- Detaljhandeln fortsätter på sin starka tillväxtbana. Förväntningarna är att sällanköpsvaruhandeln kommer att fortsätta visa stark tillväxt även framöver, kommenterar HUI Research i ett pressmeddelande.

Den stabila utvecklingen är bland annat ett resultat av optimistiska hushåll. I mars har hushållens framtidstro ökat med 2,9 procentenheter och är uppe på en historisk genomsnittlig nivå.

- Hushållen är mer optimistiska om sin egen ekonomi, vilket gynnar detaljhandeln. Däremot sjönk förtroende bland detaljisterna som inte är lika optimistiska om försäljningen de kommande månaderna. En svagare kronkurs, diskussioner om höjda arbetsgivaravgifter samt kommande amorteringskrav är möjliga orsaker till den sjunkande framtidstron.

HUI Research:s prognos om detaljhandelns tillväxt lyder "stabil men måttlig tillväxt om 3 procent".

FÖRSÄLJNINGSUTVECKLING 2014-2015

Löpande PriserLöpande PriserFasta PriserFasta PriserPrisförändring
Februari 20152015Februari 20152015 Februari 2015
Dagligvaruhandeln+3,5%+3,7%+1,7%+1,9%+1,7%
Sällanköpsvaruhandeln+6,5%+5,8%+7,5%+7,6%-0,9%
Total detaljhandel+5,1%+4,8%+4,8%+4,9%+0,3%


https://www.pengar.se/nyheter/stark-tillvaxt-for-detaljhandeln


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt