Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Sparande lönar sig inte enligt svenska hushåll

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

En majoritet av landets hushåll anser inte att sparande lönar sig.

En majoritet av landets hushåll anser inte att sparande lönar sig, vilket inte hänt på över ett decennium. Det skriver Dagens Nyheter (DN) och hänvisar till den statliga banken SBAB:s nyhetsbrev "Inlåning & Sparande".

Inte på över ett decennium har skepsisen gentemot sparande varit den övervägande andelen bland svenska hushåll. Under januari månad ansåg 31 procent av hushållen att sparande inte lönade sig, en siffra som nu stigit till hela 43 procent. Samtidigt minskade andelen som ansåg sparandet fördelaktigt till 33 procent från tidigare 42 procent.

I och med Sveriges ekonomi, som präglats av låga räntor under en längre tid, kan det anses överraskande att en sådan här riktning inte skett tidigare. Tor Borg, chefsekonom hos SBAB, förklarar dock vad den plötsliga förändringen kan bero på.

- Det som kan ligga bakom är att Riksbanken sänkte styrräntan till under noll, berättar han, för DN.

- Det har skrivits mycket om det och lett till spekulationer att det kan bli negativa sparräntor, säger han.

Sparandet i sig har även det minskat den senaste tiden. Under perioden oktober-december 2014 uppgav 78 procent av hushållen att de hade någon form av sparande. Våren 2015 var andelen nere på 75 procent, vilket är den största nedgången på tio år.


https://www.pengar.se/nyheter/sparande-lonar-sig-inte-enligt-svenska-hushall


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt