Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Skral uppgång för producentpriser

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Mellan februari och mars månad skedde en svag uppgång av producentpriserna. Samtidigt noteras ett positivt handelsnetto.

Mellan februari och mars månad skedde en svag uppgång av producentpriserna. Samtidigt noteras ett positivt handelsnetto. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Svag uppgång av producentpriser

Priserna på importmarknaden steg med 0,8 procent mellan februari och mars månad. Det är bland annat ett resultat av en stark amerikansk dollar. Producentpriserna på hemmamarknaden tillsammans med importpriserna, eller priserna för inhemsk tillgång, noterades för en uppgång om 0,3 procent. 

Exportmarknadens priser ökade samtidigt med 0,5 procent jämfört med föregående månad. Hemmapriserna tillsammans med exportpriserna, de totala producentpriserna, steg med 0,3 procent.

Jämfört med mars månad i fjol har producentpriserna ökat med 2,3 procent. Exportmarknadens priser steg under samma period med 4,5 procent och priserna på importmarknaden med 1,2 procent. Priserna för inhemsk tillgång steg mellan mars 2014 och mars 2015 med 0,6 procent.

Positivt handelsnetto

Samtidigt noteras ett handelsnetto om 4,2 miljarder kronor, vilket kan jämföras med mars månad i fjol då handelsnettot uppgick till +0,8 miljarder. Varuexporten nådde i mars månad 106,8 miljarder kronor medan varuimporten uppgick till 102,6 miljarder kronor, vilket innebär en procentuell ökning om 13 respektive 9 procent.

Handeln med länder inom den Europeiska Unionen uppgick i mars månad till -7,6 miljarder kronor, samtidigt som handeln med länder utanför EU uppgick till +11,8 miljarder. 

Sett till den senaste tremånadersperioden (januari-mars) noteras ett överskott av handelsnettot om 10,8 miljarder kronor. Värdet för import och export med varor har ökat med fem procent vardera jämfört med motsvarande period i fjol. 


https://www.pengar.se/nyheter/skral-uppgang-for-producentpriser


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt