Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Skärmdump Skatteverket

Skatteverket slår ett slag för digitalt

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​För att få fler att använda sig av digital myndighetspost föreslår nu Skatteverket krafttag.

För att få fler att använda sig av digital myndighetspost föreslår nu Skatteverket krafttag.

Krafttag är nu nödvändigt för att post från myndigheter och andra offentliga aktörer ska skickas digitalt.

- Det finns mängder av fördelar för alla parter. Men tyvärr står vi idag och stampar eftersom för få väljer att ansluta sig. Vi ligger därför långt efter våra grannländer, konstaterar Ingemar Hansson, generaldirektör Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Skatteverket har på uppdrag av regeringen tagit fram en rapport med flertalet förslag om hur det är möjligt att öka användandet av digital myndighetspost.

- Trots att möjligheten att få säker digital post från myndigheter har funnits i flera år är det alldeles för få som har anslutit sig till tjänsten. Vi vet från undersökningar att de flesta företag inte ens känner till att de kan få posten digitalt. Det är synd, för fördelarna är många och när företagen väl får kunskap om tjänsten är de positiva, säger Hansson.

För att läsa digital post krävs e-legitimation, vilket blir säkrare för mottagaren. Ytterligare fördelar är att breven är tillgängliga oavsett var mottagaren befinner sig och att breven alltid finns på samma plats. Samtidigt sparar myndigheter kostnader för porto och samhället sparar i sin tur miljön.

- Vi måste ta krafttag för att få fart på utvecklingen. Länder som Danmark och Nederländerna ligger långt före oss. De arbetar mer offensivt. I Danmark är fem miljoner anslutna. Sverige ligger i dag på cirka 400 000.

Skatteverket föreslår därmed åtgärder så som att regeringen ska göra det obligatoriskt för myndigheter att ansluta sig till tjänsten samt att informera om säker digital post, att offentligt finansierade verksamheter ges möjligheten att använda tjänsten på samma sätt som myndigheter samt att det genomförs breda kommunikationsinsatser om digital myndighetspost.

- Vi planerar även för att redan nästa år betala ut skatteåterbäringen i april till privatpersoner som är anslutna till Mina Meddelanden, berättar Ingemar Hansson.


https://www.pengar.se/nyheter/skatteverket-slar-ett-slag-for-digitalt


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt