Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Skatt för privat användning av arbetsgivares mobil

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Skatteverket förtydligar reglerna gällande privat användning av arbetsgivarens mobil och dator.

Det är många som anser skattereglerna angående "privat användning av arbetsgivarens mobil och dator" oklara. Nu publicerar Skatteverket ett förtydligande.

- Reglerna kan vara svåra att förstå. Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt och har därför gått ut med ett förtydligande om när undantag från beskattning gäller och i vilka situationer användningen av elektronisk utrustning och abonnemang är skattefri, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Skattefri privat användning av arbetsgivares mobil

Skattefritt att använda för privat bruk på arbetsplatsen om arbetsgivaren har ett abonnemang mot fast avgift som inte går att särskilja från det privata användandet. 

Skattefritt att använda för privat bruk utanför arbetsplatsen om det är "av väsentlig betydelse för att en anställd ska kunna utföra sina arbetsuppgifter".

Skatteskyldig privat användning av arbetsgivares mobil

Om det ej är av "väsentlig betydelse för att en anställd ska kunna utföra sina arbetsuppgifter", men mobil och dator ändå godkänns för privat användning av arbetsgivaren, ska förmånen beskattas. 

Förmånen ska värderas till marknadsvärdet och arbetsgivaren ska lämna kontrolluppgift och dra skatt.

- För att undvika förmånsskatt i sådana fall måste arbetsgivaren ha dokumenterat att utrustningen inte får användas för privat bruk utanför arbetslokalen, säger Pia Blank Thörnroos.


https://www.pengar.se/nyheter/skatt-for-privat-anvandning-av-arbetsgivares-mobil


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt