Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Sjukfrånvaron ökar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Mellan 2012 och 2014 ökade frånvaron för praktiskt taget samtliga yrkeskategorier.

Mellan 2012 och 2014 ökade frånvaron för praktiskt taget samtliga yrkeskategorier. Det visar en rapport från Försäkringskassan.

Efter att sjukfrånvaron minskat markant för i stort sett alla yrkesgrupper mellan åren 2002-2010 har trenden vänt och sjukfrånvaron har mellan åren 2012-2014 ökat hos närmare alla yrkesgrupper i landet. Flest antal sjukfall noteras för vård- och omsorgspersonal, med totalt 90 000 sjukfall i fjol. 

Den största ökningen av nya sjukfall sker bland de med längre utbildning, vilket är en vändning från tidigare resultat. Främst gäller det fysiker och kemister samt psykologer och socialsekreterare som ökat sjukfrånvaron med 28,9 respektive 21,0 procent under perioden. Det kan jämföras med genomsnittet över samtliga yrkesgrupper om 10 procent.

- Vi har i en rad rapporter försökt analysera och förklara varför sjukfrånvaron ökar. Det vi kan påvisa är att det handlar om ett komplicerat mönster av samverkande faktorer. Exempel på dessa faktorer är ändrade regler i sjukförsäkringen samt fler sjukskrivningar på grund av psykisk diagnos, kommenterar Laura Hartman, analysdirektör Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Diagnosgruppen "sjukfrånvaro i psykiska sjukdomar" har den senaste tiden ökat i Sverige och omfattar bland annat mobbning, hot och trakasserier. Även arbeten med högt ställda krav men små möjligheter att påverka sin egen arbetssituation har visat sig vara farligt för hälsan.


https://www.pengar.se/nyheter/sjukfranvaron-okar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt