Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Sen arbetsdebut leder till mindre pension

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

När gav du dig in på arbetsmarknaden? Ju tidigare man börjar, ju större blir pensionen!

Att börja arbeta vid 30 istället för vid 25 års ålder påverkar pensionen avsevärt. Skillnaden kan bli så mycket som flera tusentals kronor i månaden. Detta visar en undersökning utförs av Alecta.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Kevin McGill

Idag krävs det att man arbetar betydligt längre för få en hygglig pension. Pensionsbolaget Alecta menar dock att även en tidigare start på arbetsmarknaden är av betydelse. Alecta har undersökt hur stor skillnaden blir av att börja arbeta vid 25 istället för vid 30 års ålder. 

- Vi tycker att det är en förbisedd fråga när man nu diskuterar pensionsåldern, säger Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta till Dagens Nyheter (DN). 

En nyanställd person med en inkomst på 26 500 kronor och en löneutveckling på strax över 3 procent om året ger en skillnad på drygt 6 000 kronor i månaden - om man börjar arbeta vid 30 istället för 25. 

- Vi tycker det är en viktig information till personer i 20-30-års åldern. Jag tror inte folk riktigt inser vad det innebär att vänta med att börja jobba, säger Eva Adolphson till DN.

I Sverige är etableringsåldern på arbetsmarknaden så hög som 26 år. Genomsnittsåldern för examen från universitet och högskola ligger ännu högre - 30 år. Det kommer krävas att arbetslivet blir längre eftersom vi idag lever längre. Börjar man sent finns det självfallet möjlighet att kompensera sina "missade" år genom att stanna kvar ännu längre på arbetsmarknaden. För det krävs det dock ork och vilja. 

Eva Adolphson föreslår en förändring av beteckningen "tjänstepension" till "framtidslön". Ändringen ska underlätta för ungdomar att förstå att man under sitt arbetsliv arbetar in lön som betalas ut senare.


https://www.pengar.se/nyheter/sen-debut-mindre-pension


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt